Motorrijbewijs, welke categorie  heb jij nodig?

Het motorrijbewijs kent tegenwoordig 3 categoriën, namelijk: A1, A2 en A.

Daarnaast bestaat ook nog de zogeheten code 80

A1: Maximaal 125cc, maximaal 11 kW en altijd minder dan 0,1KW per kg.

Als je jonger bent dan 20 jaar, krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1). Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op die leeftijd mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt.

Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

A2: Maximaal 35KW en minder dan 0,2kW per kg.

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, kun je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.

A: Onbeperkt vermogen

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.

A2 en A rechtsreeks 

Je kunt ook rechtstreeks je rijbewijs halen voor A2 en A.

Je hoeft dus niet te starten met A1. Dus eerst A2 en daarna ga je voor A. Of direct beginnen met A

Voor A2 moet je dan minimaal 20 jaar zijn, voor A minimaal 24 jaar.

Voor beide categorieën moet je dan een theorie-examen en de praktijkexamens voertuigbeheersing AVB en verkeersdeelneming AVD doen.

Code 80 op het rijbewijs: De minimum leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar.

Het is mogelijk om te starten met motorrijbewijs A als je jonger bent dan 24 jaar, maar wel ouder bent dan 21 jaar. Voorwaarde is wel dat je eerst theorie-examen hebt gedaan voordat je op een motor met volvermogen rijles mag volgen.

Als je geslaagd bent voor je AVD examen categorie A ontvang je code 80 op je rijbewijs. Met code 80 mag je rijden op lichte- en middelzware motoren tot 35kw. Na 2 jaar, of als je 24 jaar bent vervalt code 80 en mag je ook zware motoren rijden hoger dan 35Kw

Je hoeft dan geen extra examen meer te doen.