Verlengen rijbewijs 65+

Een goede voorbereiding is het halve werk

Verlengen rijbewijs 65+

Het rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Dit ligt bijvoorbeeld anders bij iemand die ouder is dan 65 jaar. Vanaf 75 jaar moet voor een nieuw rijbewijs altijd een medische keuring worden ondergaan.

van 65 tot 70 jaar

Het rijbewijs wordt afgegeven tot de leeftijd van 75 jaar wordt bereikt. Dus bij verlenging als je 65 jaar bent, wordt het rijbewijs afgegeven voor 10 jaar (tot 75ste verjaardag). Bij verlenging op 69 jarige leeftijd, wordt het rijbewijs afgegeven voor de duur van 6 jaar (tot 75ste verjaardag). De procedure voor het verlengen van het rijbewijs blijft zoals het was.

van 70 tot 75 jaar

Ben je tussen de 70 en 75 jaar dan wordt het rijbewijs afgegeven voor maximaal vijf jaar. Ben je bijvoorbeeld 74 jaar, dan krijg je een rijbewijs voor maximaal 5 jaar. Je mag dus blijven rijden tot je 79ste zonder medische keuring.

75 jaar of ouder

Ben je 75 jaar of ouder dan moet je bij het aanvragen van een rijbewijs een Eigen Verklaring invullen en een medische keuring ondergaan. De keuring is bedoeld om ook ouderen veilig en verantwoord aan het verkeer deel te laten nemen. Soms worden er aan de gezondheidstoestand voorwaarden voor het rijden gesteld, zoals bijvoorbeeld het dragen van een bril of het rijden met automatische versnelling. Aan de hand van deze Eigen Verklaring en de medische keuring wordt bepaald of je rijgeschikt bent.  Indien je rijgeschikt bent bevonden wordt het rijbewijs verlengd voor maximaal 5 jaar. Ook al vervallen alle andere rijbewijs categoriën omdat je niet rijgeschikt bent, je behoudt altijd het AM rijbewijs. Hiermee mag onder andere een brommobiel worden bestuurd.

Procedure van verlengen 75+
 • U kunt op Mijn CBR heel gemakkelijk een Eigen verklaring kopen en invullen.
 • Bent u niet in staat om online een Eigen Verklaring in te vullen, koop deze dan bij de gemeente en het Geneeskundig Verslag.
 • Let op: Er zijn verschillende soorten Eigen verklaringen. Koop het formulier dat bij uw situatie past: de ‘Eigen verklaring met geneeskundig verslag (75+)’.
 • Vul de Eigen Verklaring zelf in.
 • Laat een medische keuring uitvoeren bij een arts. Huisartsen doen vaak geen keuringen voor eigen patiënten, om te voorkomen dat de vertrouwensrelatie tussen (huis)arts en patiënt wordt verstoord. Vraag dus een andere huisarts om de keuring te verrichten. Hiervoor is het Geneeskundig verslag nodig.
 • Stuur de Eigen verklaring en het Geneeskundig Verslag op naar het CBR.
 • Het CBR beoordeelt de aanvraag en neemt een beslissing over de verlenging van het rijbewijs. Indien het CBR de aanvraag akkoord bevindt, wordt het rijbewijs verlengd voor maximaal 5 jaar. Soms is aanvullend onderzoek naar uw rijgeschiktheid nodig

 • De medisch adviseur van het CBR kan je doorverwijzen naar een medisch specialist.
 • Er kan ook een rijtest nodig zijn. Je ontvangt dan een uitnodiging hiervoor.
 • Aan rijbewijs C en D worden hogere medische eisen gesteld dan aan het rijbewijs B.

  Begin op tijd

  Wij adviseren ruim op tijd te beginnen met de aanvraag voor het verlengen van het rijbewijs. Doordat er een medische keuring plaats moet vinden, kost de procedure veel tijd. Wanneer het rijbewijs verlopen is tijdens de aanvraag procedure, dan mag men niet meer rijden tot het ontvangst van het nieuwe rijbewijs. Het CBR streeft ernaar om alle aanvragen van een Verklaring van geschiktheid zo spoedig mogelijk af te handelen, met een maximumtermijn van vier maanden. Als het CBR doorverwijst naar een medisch specialist dan heb je ook daar met lange wachtttijden te maken. Hierdoor kan de procedure nog meer tijd in beslag nemen.

  Rijtest

  De rijtest is geen rijexamen. Het CBR beoordeelt of je nog geschikt bent om veilig aan het verkeer deel te nemen met bepaalde gezondheidsproblemen of beperkingen. Wellicht kun je wel rijgeschikt worden met behulp van aanpassingen aan de auto, bijvoorbeeld een automaat. De test kan in eigen auto of lesauto. De rijtest zelf is gratis.  Je hebt alleen extra kosten als je een lesauto moet huren. Er volgt een evaluatiegesprek waarin de rijgeschiktheid wordt besproken.  Bij een afwijzing is het mogelijk om een herkansing aan te vragen. Er wordt dan aangeraden om enkele rijlessen te volgen. Daarnaast is het mogelijk om een cursus te volgen die speciaal is ontwikkeld voor senioren: Opfristraining Senioren.

  Niet eens met besluit

  Je kunt een herkeuring aanvragen of schriftelijk bezwaar maken. Je moet een keuze maken tussen de herkeuring en het bezwaar. Beide procedures kunnen niet tegelijk. Kijk hiervoor op de website van het CBR.

  bron cbr en anwb


  Rijbewijs verlengen
  Rijles cadeaubon

  Ken je iemand die een rijtest nodig heeft? Geef er één cadeau met de rijles cadeaubon!