van Rijles tot Rijbewijs!

We helpen je graag op weg!

Rijles informatie

Om rijlessen te mogen volgen moet je 16½ jaar zijn. Als je begint met je praktijklessen hoef je nog geen theoriecertificaat te hebben.

Bij ons begin je altijd met een proefles. Wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt bij ons in de auto, pas na je proefles beslis je of je bij ons je rij-opleiding gaat volgen.

We geven rijles volgens de R.I.S.-methode (Rijopleiding In Stappen) en werken volgens een vaste structuur zodat alles aan bod komt en jij goed voorbereidt wordt op het praktijk examen.

Je vorderingen houden we bij op de instructiekaart, zodat we goed inzicht hebben op het verloop van je rijopleiding.

Voordat je het praktijkexamen gaat doen kun je kiezen voor de Tussentijdse toets.

De Tussentijdse toets is geen verplicht onderdeel maar is wel een goede test om je voor te bereiden op het praktijkexamen. Ook is het een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het examen en eventuele nervositeit weg te nemen. Leerlingen die een Tussentijdse toets hebben gedaan stappen vrijwel altijd rustiger in het praktijkexamen, omdat ze weten wat er hen te wachten staat. De Tussentijdse toets wordt ook afgenomen door een examinator van het CBR en gaat precies zo als tijdens het examen. Daarnaast kan de feedback van de examinator na afloop van de toets je helpen om je nog beter op het praktijkexamen voorbereiden.

De Tussentijdse toets verhoogt de slagingskans voor het eerste examen met ± 20% en volgt men meestal na 3/4 van de rijopleiding. Om de Tussentijdse toets te mogen afleggen moet je wel een voldoende hebben voor je theorie-examen.

Ten slotte kun je bij de tussentijdse toets een vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen, zodat je deze tijdens het eerste praktijkexamen niet hoeft te doen.

De afronding van je rijopleiding komt in zicht en het wordt tijd voor het praktijkexamen.

Het praktijkexamen gaat op dezelfde manier als de tussentijdse toets. Je gaat op pad met een examinator en hij verteld waar je heen moet, dit noemen we: rijden in opdracht. Onderweg krijg je ook een deel zelfstandig route rijden met behulp van navigatie.

Tijdens het praktijkexamen beoordeelt een examinator van het CBR of je in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

Tijdens de rijopleiding is dit uiteraard allemaal geoefend en zal dus ook niet voor verrassingen zorgen.

Direct na afloop van het examen krijg je de uitslag van de examinator te horen. Dat is echter niet in de auto, maar binnen aan de tafel waar je je bij aanvang hebt gemeld.

Als je sneller je rijbewijs wilt halen dan volgen hieronder een aantal tips:

  • • Rijlessen van 1,5 uur zijn effectiever dan rijlessen van 1 uur.
  • • Neem 2 keer per week rijles in plaats van 1 keer per week.
  • • Probeer, als je bij iemand in de auto zit, mentaal/actief mee te rijden.
  • • Zorg dat je op tijd je theorie-examen hebt gehaald.
  • • Thuis aandacht besteden aan de praktijk (d.m.v. huiswerk opdrachten maken voor de volgende les).
  • • Zorg dat je op tijd begint met je theorie. Het is niet vanzelf sprekend dat je in een keer slaagt.

CBR

Zodra je bent gestart met je rijopleiding zijn er een paar zaken die je moet regelen via het CBR. Dat doe je op de website MIJN CBR.

Om in te kunnen loggen op MIJN CBR heb je een DigiD nodig. Heb je deze nog niet regel dat dan op de website: DigiD.

Om je praktijkexamen aan te kunnen vragen moet je eerst een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR. Dat doe je op MIJN CBR. Zonder deze verklaring kan het praktijkexamen niet gereserveerd worden door de rijschool.

De kosten voor de gezondheidsverklaring zijn in 2019 € 37,80.

Om een correcte koppeling te krijgen tussen jou persoonlijke gegevens en de rijschool moet je de rijschool “machtigen” om examens voor je te reserveren. Deze machtiging verstrek je op MIJN CBR

Hier zijn geen kosten aan verbonden.


RIS rijopleiding-in-stappen
Rijbewijs