van Rijles tot Rijbewijs!

We helpen je graag op weg!

van Rijles tot Rijbewijs!

Wat komt er allemaal bij kijken als je hebt besloten om je rijbewijs te halen, zodat je zelfstandig de weg op kan met een auto. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Proefles

Het begint allemaal met het kiezen van een rijschool. Wat wij belangrijk vinden bij het kiezen van de rijschool is dat je een goede “klik” hebt met je rijinstructeur. Dat maakt de rijlessen niet alleen prettiger, je leert ook nog eens makkelijker als de sfeer in de auto goed is. Begin dus met een proefles en besluit pas daarna of je doorgaat. Bij Autorijschool Carpenta beslis je altijd pas na je proefles of je bij ons je rijopleiding gaat volgen.

Van start

Besluit je bij ons je rijopleiding te volgen dan gaan we verder op het punt waar we bij de proefles zijn gestopt. Dat doen we volgens de R.I.S.-methode, waarover je hieronder meer kunt lezen. We leren je alles wat je nodig hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Theorie

Naast de rijlessen in de praktijk moet je ook de theorie leren. Daar zijn verschillende methoden voor. Je kunt bijvoorbeeld zelfstandig aan de slag met een lesboek en examens oefenen, of een klassikale training volgen. Op de pagina Theorie vind je de verschillende mogelijkheden hoe je je kunt voorbereiden op je theorie-examen.

2 onderdelen bij het theorie examen

Het eerste is gevaarherkenning. Je krijgt 25 vragen waarbij je kunt kiezen uit drie antwoorden over wat je zou doen: 1. Niks; 2. Gas los; 3 Remmen. Op het onderdeel gevaarherkenning moet je minimaal 13 van de 25 antwoorden goed beantwoordt hebben.

Het tweede onderdeel is verkeersregels en verkeersinzicht. Hierbij krijg je 40 vragen en moet je er minimaal 35 goed beantwoorden.

Heb je op beide onderdelen voldoende gescoord dan ben je geslaagd voor je theorie examen. Heb je op 1 van de onderdelen onvoldoende gescoord, dan moet je het hele theorie examen overnieuw doen. Ben je geslaagd dan is de uitslag anderhalf jaar geldig. Het theorie examen duurt ongeveer 30 minuten en kost in 2018 € 31,25 en kun je zelf reserveren via de website www.mijn.cbr.nl

Machtigen rijschool

Om een correcte koppeling te krijgen tussen jou persoonlijke gegevens en de rijschool waarbij jij je rijopleiding volgt moet je de rijschool “machtigen” om examens voor je te reserveren. Deze machtiging geef je af via de website www.mijn.cbr.nl. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Eigen Verklaring

Om je praktijkexamen aan te kunnen vragen moet je eerst de zogeheten Eigen Verklaring invullen bij het CBR. Dit kan ook weer via de website www.mijn.cbr.nl. Zonder deze verklaring kan het praktijkexamen niet gereserveerd worden door je rijschool. De kosten voor de Eigen Verklaring zijn in 2018 € 33,80. Met deze verklaring verkrijg je de zogeheten Verklaring van Geschiktheid. Het kan uiteraard zijn dat je deze verklaring niet direct krijgt omdat het CBR eerst een nader onderzoek of rijtest verlangt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen als er bepaalde gezondheidsklachten zijn, zoals medicijngebruik, of extremer het missen van een arm of been. Dit kan eventueel extra kosten met zich mee brengen. De Verklaring van Geschiktheid is 1 jaar geldig!

Tussentijdse toets

Ben je geslaagd voor je theorie examen, dan kun je je voorbereiden op de tussentijdse toets. De tussentijdse toets is geen verplicht onderdeel maar is wel een goede test om je voor te bereiden op het praktijkexamen. De tussentijdse toets wordt ook afgenomen door een examinator van het CBR en gaat precies zo als tijdens het examen. Leerlingen die een tussentijdse toets hebben gedaan stappen vrijwel altijd rustiger in het praktijkexamen, omdat ze weten wat er hen te wachten staat. Daarnaast kan de feedback van de examinator na afloop van de toets je helpen om de puntjes op de welbekende ï te zetten zodat de laatste lessen je nog beter op het praktijkexamen voorbereiden. Ten slotte kun je bij de tussentijdse toets een vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen, zodat je deze tijdens het praktijkexamen niet hoeft te doen.

Praktijkexamen

De afronding van je rijopleiding komt in zicht en het wordt tijd voor het praktijkexamen. Het praktijkexamen gaat op dezelfde manier als de tussentijdse toets. Je gaat op pad met een examinator en hij verteld waar je heen moet, dit noemen we: rijden in opdracht. Onderweg krijg je ook een deel zelfstandig route rijden. Dat kan met behulp van navigatie opdracht, een cluster opdracht of een oriëntatie opdracht. Tijdens de rijopleiding is dit uiteraard allemaal geoefend en zal dus ook niet voor verrassingen zorgen. Direct na afloop van het examen krijg je de uitslag van de examinator te horen. Dat is echter niet in de auto, maar binnen aan de tafel waar je je bij aanvang hebt gemeld.

Geslaagd

Ben je geslaagd dan wordt je uiteraard gefeliciteerd en wordt de administratie in orde gemaakt. Eventueel krijg je nog enige feedback op de punten die wat minder gingen en waar je goed scherp moet blijven als je zelfstandig de weg op gaat.

Herexamen

Ben je (helaas) gezakt dan krijg je uiteraard uitgelegd waarom dit is zodat je weet wat je moet verbeteren en je goed voorbereidt aan het herexamen kunt beginnen. Heb je een tussentijdse toets gedaan en daar een vrijstelling gekregen dan is deze helaas niet meer geldig voor je herexamen en moet je ook de bijzondere verrichtingen opnieuw doen tijdens dit examen.

Rijbewijs aanvragen

Ben je geslaagd, dan heb je een zogeheten Verklaring van Rijvaardigheid gekregen. Deze verklaring wordt geregistreerd bij jou persoonlijke gegevens en is drie jaar geldig. Je mag nu nog niet zelfstandig gaan rijden! Je moet eerst je rijbewijs aanvragen in de gemeente waar je ingeschreven staat. Dit kan de dag na je praktijkexamen. Het duurt ongeveer 5 dagen voor je je rijbewijs kunt ophalen. Vanaf dat moment mag je zelfstandig de weg op als je tenminste 18 jaar bent. Ben je jonger lees dan ook onze pagina 16 jaar.

Tot slot

De verklaring rijgeschiktheid en verklaring van rijvaardigheid worden niet op papier uitgereikt, ze worden geregistreerd bij de overheid. Omdat de verklaring van rijgeschiktheid 1 jaar geldig is heb je na het verkrijgen van de verklaring voor rijvaardigheid beperkt de tijd om je rijbewijs aan te vragen. Je rijbewijs is onder normale omstandigheden vervolgens 10 jaar geldig.

*Prijswijzigingen voorbehouden voor alle vermelde bedragen!

Tips

Als je sneller je rijbewijs wilt halen dan volgen hieronder een aantal tips:

  • • Rijlessen van 1,5 uur zijn effectiever dan rijlessen van 1 uur.
  • • Neem 2 keer per week rijles in plaats van 1 keer per week.
  • • Probeer, als je bij iemand in de auto zit, mentaal/actief mee te rijden.
  • • Zorg dat je op tijd je theorie-examen hebt gehaald.
  • • Thuis aandacht besteden aan de praktijk (d.m.v. huiswerk opdrachten maken voor de volgende les).
  • • Zorg dat je op tijd begint met je theorie. Het is niet vanzelf sprekend dat je in een keer slaagt !!!


eerste auto
Rijbewijs