ADHD en ADD bij het rijexamen

ADHD en ADD bij rijexamen

8-11-2018

Veel mensen die de Gezondheidsverklaring van het CBR invullen, melden onterecht dat zij ADHD of ADD hebben. Het CBR ziet een stijging van 30 procent sinds het moment dat bestuurders zelf hun verklaring moeten indienen. Het gaat in dit geval om mensen die inmiddels over ADHD of ADD heen zijn gegroeid. Het CBR heeft daarom het advies voor dit onderdeel aangepast.

Onlangs verscheen er een nieuwsbericht op de website van Impuls en Woortblind, waar het aangepaste advies werd aangekondigd. Dat advies luidt nu als volgt: een kandidaat vult ‘ja’ in als hij de diagnose ADHD of ADD op dit moment heeft. Hij vult ‘nee’ in als hij de diagnose als kind kreeg, maar de behandeling voor de 16e verjaardag door een arts is gestaakt, hij geen klachten meer heeft én geen medicijnen gebruikt. Als iemand twijfelt, adviseert het CBR om eerst contact op te nemen met de huisarts.

Het aangepaste advies heeft te maken met de Gezondheidsverklaring die bestuurders sinds een jaar zelf moeten invullen, laat het CBR vandaag weten. Eerder was het meestal de rijschool die de verklaring invulde, waarbij het vaak voorkwam dat alle vragen standaard met ‘nee’ werden beantwoord. Nu bestuurders de verklaring zelf moeten invullen, is het aantal mensen dat ‘ja’ antwoordt op de ADHD-vraag sterk gestegen: “Op dit moment is de stijging in 2018 circa 30 procent ten opzichte van 2017”, aldus het CBR. “Positief is dat het nu minder vaak voorkomt dat pas bij het examen blijkt dat iemand ADHD of een andere aandoening heeft.”

De stijging was voor het CBR aanleiding voor een nader onderzoek. “Hoe kan het dat zoveel mensen invullen dat zij ADHD of ADD hebben? Uit data-onderzoek van dossiers blijkt dat een deel van de mensen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, geen ADHD– of ADD-diagnose meer heeft. Dit zijn vooral (jong)volwassenen die over ADHD of ADD zijn heen gegroeid.” Het onderzoek gaat ondertussen verder. “Het CBR wil dat mensen alleen naar de psychiater gaan als dit echt nodig is”, laat de organisatie weten. “En dat iemand alleen een rijtest doet als hij of zij echt ADHD of ADD heeft. Zo bespaart iedereen kosten en blijven we zorgen dat iedereen veilig de weg op gaat. Het exameninstituut heeft daarom informatie toegevoegd in de Gezondheidsverklaring en worden mensen actief voorgelicht over hoe ze de vraag invullen.

Wijzigingsformulier CBR als JA toch NEE moet zijn.

Heb jij onlangs toch JA op de ‘oude’ GV ingevuld terwijl jouw behandeling voor je 16e is gestaakt? Download dan het formulier ‘Wijziging ADHD Gezondheidsverklaring’ (PDF) op onderstaande CBR-pagina waarop je dit alsnog aangeeft. Hier vind je alle Praktische informatie van het CBR op een rijtje over de JA/NEE-vraag en daaronder over de procedure rond de rijbewijskeuring voor ADHD/ADD.

bron: RijschoolPro

ADHD / ADD / Autisme
ADHD / ADD / Autisme