Bellen op de fiets !

Mobiel op de fiets !

13-12-2016

Toch wetgeving voor het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets?

Minister Schultz van verkeer zei een jaar geleden dat ze geen wetgeving ging maken voor het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets, omdat handhaving lastig is. Nu overweegt ze toch om wetgeving te maken, zodat het verboden is om te appen en te bellen met je telefoon. Bellen zou nog wel mogen als dit handsfree gebeurt.

Bij veel ongevallen met fietsers blijkt de telefoon een oorzaak te zijn. In 2014 speelde bij 1 op de 5 ongevallen de mobiele telefoon een rol. Vooral jongere verkeersdeelnemers waren hierbij betrokken. De kans op een ongeval zou 25 keer groter zijn door het gebruik van de telefoon tijdens het fietsen.

Een op de 12 jongeren die betrokken waren bij een ongeval gaven destijds aan dat ze bezig waren met hun smartphone. De minister gaat onderzoeken hoe een en ander in andere landen is geregeld. Daarnaast gaan de campagnes via scholen en providers gewoon door. Een verbod moet extra duidelijk maken dat het onverstandig is om je telefoon tijdens het fietsen te gebruiken, en dat je er een boete voor kunt krijgen. Een onderzoek moet ook duidelijk maken voor welke apparaten het verbod gaat gelden. Er zal bijvoorbeeld ook naar de smartwatch gekeken worden.

Veilig Verkeer Nederland zegt blij te zijn dat minister Schultz serieus naar het probleem gaat kijken. Het onderzoek hoeft niet per se te betekenen dat er een wetswijziging komt er zou ook een campagne kunnen komen om mensen bewuster te maken van de gevaren van de mobiele telefoon gebruiken op de fiets.

appen op de fiets