Klaverblad Hoevelaken

Klaverblad Hoevelaken !

6-2-2017

Eerst even een stukje geschiedenis: In de jaren 60 van de vorige eeuw werd door de overheid besloten om Rijksweg 28 aan te leggen van Utrecht naar Groningen. Tegenwoordig beter bekend als snelweg A28.
De verbinding tussen Utrecht - Amersfoort tot knooppunt Hoevelaken werd 20 jaar later, in de jaren 80, afgerond. Knooppunt Hoevelaken staat nu bekend onder de naam: "Klaverblad Hoevelaken".
In 1960 was dit knooppunt nog een rotonde, omstreeks 1970 werd het klaverblad aangelegd. Op de 1ste foto zie je de rotonde en op de 2e het klaverblad. Als je goed kijkt zie je op de 2e foto nog de sporen van de oude rotonde. Op de 3e foto zie de de situatie omstreeks 2005.

Inmiddels zijn er weer nieuwe plannen voor knooppunt Hoevelaken. Het huidige klaverblad kan de hoeveelheid verkeer niet naar behoren verwerken. Regelmatig staan er file's op beide snelwegen die gebruikmaken van dit knooppunt (de A1 en de A28). De 4e foto laat zien wat de plannen zijn die omstreeks 2020 afgerond moeten zijn. Nu maar afwachten of er op tijd wordt begonnen, hoe lang er aan gewerkt wordt en of deze aanpassing de files oplost. En welke nieuwe uitdagingen brengt dit voor de rijlessen, wordt het makkelijker of juist lastiger?

klaverblad hoevelaken 1964

klaverblad hoevelaken 1971
klaverblad hoevelaken 2005
klaverblad hoevelaken 2020

foto's van Aviodrome beeldarchief en Rijkswaterstaat.