Praatpaal

Dat is pech, praatpaal weg !

01-02-2017

Vanaf juli 2017 begint Rijkswaterstaat met het verwijderen van 3300 praatpalen langs de snelwegen. De verachting is dat de overheid hiermee enkele miljoenen gaat besparen. De praatpalen zijn overbodig geworden nu vrijwel iedereen over een mobiele telefoon beschikt. Daarnaast krijgen steeds mee auto's een noodknop in de auto waarmee bij pech om hulp gevraagd kan worden. In sommige gevallen schakelt het systeem van de auto zelf hulpverleners in.

De praatpalen verschenen voor het eerst in 1960 langs de rijkswegen. De eerste stond bij de A13 toen nog rijksweg 13. In 1968 werd besloten een landelijke netwerk met de noodtelefoons langs de rijkswegen aan te leggen. Om de 2 kilometer kwam er een "praatpaal". 21 december 1970 werd het eerste deel van het netwerk in gebruik genomen. Eind jaren 90 werd het huidige netwerk van 3300 palen voltooid.

De ANWB kan niet aangeven hoe vaak de praatpalen nog gebruikt worden, omdat dit niet meer wordt bijgehouden. De laatste cijfers dateren van 2011 toen er ongeveer 50 duidend keer gebruik van werd gemaakt. Voordeel van de praatpalen was dat de ANWB precies kon zien waar de hulpvraag vandaan kwam. Veel mensen die zich met mobiel melden kunnen niet exact aangeven waar ze staan.

praatpaal

foto van wegenwiki.nl