Theorie-examen 2017

Bladeren door theorie examen !

13-4-2017

Vanaf 1 juli 2017 kunnen kandidaten van het theorie-examen auto, motor en bromfiets door het examen bladeren en examenvragen markeren. Daarnaast is er geen antwoordtijd per vraag ingesteld. Kandidaten kunnen dus zelf de examentijd indelen en een gemarkeerde vraag op een later moment tijdens het examen nog eens bekijken. Het examenonderdeel ‘Gevaarherkenning’ in het theorie-examen voor de auto krijgt deze opties niet. Aan de inhoud van de theorie-examens verandert niets. De blader- en markeermogelijkheid in het examen is al getest en kandidaten zijn er heel tevreden over. Het slagingspercentage is met 2% licht gestegen.

In het nieuwe examen kunnen kandidaten niet alleen bladeren, ze kunnen ook zelf de examentijd indelen en een gemarkeerde vraag op een later moment tijdens het examen nog eens bekijken. Het examenonderdeel ‘gevaarherkenning’ in het theorie-examen voor de auto krijgt deze opties niet.

Zaterdag 18 februari werd er een proef gehouden op de examenplaatsen in Amsterdam, Arnhem, Barendrecht, Eindhoven en Zwolle. Deze dag zijn ruim 1.200 kandidaten op examen geweest. In Zwolle en Amsterdam werden de 729 kandidaten na afloop gevraagd één vraag op een tablet te beantwoorden. Naar de overige 510 kandidaten die in Arnhem, Barendrecht en Eindhoven examen hebben gedaan is na afloop van het examen per e-mail een vragenlijst gestuurd. Op deze vragenlijst hebben 210 kandidaten geantwoord. “Ruim driekwart van de kandidaten heeft gebladerd en gemarkeerd tijdens de proef”, laat het CBR weten. “Van hen gaf 96 procent aan het prettig te vinden dat ze hun eigen tijd konden indelen.” Ondertussen gaat het CBR verder met het onderzoeken van verbeteringen van het theorie-examen. Te denken valt aan een vraag waarbij de kandidaat het antwoord aanwijst in een afbeelding.

theorie examen